HVA er prøvemodus ?
( Link til powerpoint foredrag på IKT konferanse 22.januar for Akerhus fylkeskommune )

Tenk deg en time hvor du som lærer kan skrive på tavla, undervise og få elevene til å notere.


For 10 år siden var dette en selvfølge - men nå er det umulig å få elevene til å følge med når de har PC'n oppe - for de blir borte i alle mulige ting  ( facebook, mail, spill og masse masse andre ting)


JEG HAR FUNNET EN LØSNING - og den er nå testet ut i flere måneder - det FUNGERER !


Ikke bare er det slik at nå kan du undervise og skrive på tavla og be elevene notere - men det fine er også at notatene blir laget i riktig fag på its learning - slik at når elevene skal lese på sine prøver så ligger alt stoffet klart for dem.


SISTE des 2013: Jeg har vært hos sjefen i Its learning og lovt at jeg skal skaffe 200 lærere som mener det er veldig lurt at Its learning gjør slik at Prøvemodus kan brukes i undervisningen slik at elevene MÅ følge med og IKKE kan gå på facebook og annet. Sjefen i Its learning og en av hans hoved utviklere FORSTÅR IKKE at dette er noe poeng. De mener at når elevene bare bruker Its learning på en riktig måte så vil ingen få lyst til å gå på twitter og facebook og alt annet ( spill m.m.)

Hvis de lager noe som de kan kalle "undervisningsmodus" ( en variant av Prøvemodus som de har idag) Så vil INGEN elever kunne gjøre noe annet ENN det som læreren bestemmer. SMART

Klikk HER hvis du kan være en av de 200 lærerne som jeg trenger.


SISTE NOV 2013: Se artikkel fra forskning.no om " En tidstyv i klasserommet" som tydelig sier at vi NÅ MÅ GJØRE NOE : http://www.forskning.no/artikler/2013/november/371944


I min klasse på Service og samferdsel på Eidsvoll VGS så bruker vi dette nå fast når vi går igjennom nytt stoff. Det tar meg nøyaktig 2 min å starte opp prøvemodus - og etter dette er jeg sikret at HELE klassen må følge med på undervisningen. Det som er BONUS er at elevene IKKE trenger å lete etter notater - alt ligger jo klart på its learning på riktig svar.


TA UTFORDRINGEN NÅ  - PRØV DU OGSÅ - ring meg på 95751335 hvis du står fast - eller send en mail til raglar@eidsvoll.vgs.no 


Du FÅR LITT PEPPER fra elevene første gang - for de MÅ jo følge med - og den første gangen blir det mye surr for da skal alle innstallere den lille programvaren - men SÅ - ja SÅÅ blir alt så mye bedre - og du kan uten videre undervise 30 elever som du vet må følge med på deg og bare deg HEEERLIG !! ( Jeg opplevde det senest idag - 20.sept 2012 - og jeg vet jeg skal oppleve det i morgen og neste dag også - )


Her er en liten film om hva elevene synes om prøvemodus:

Her er en film om hvordan det EGENTLIG ser ut i klasserommet UTEN prøvemodus og MED prøvemodus


Her er en oppskrift på under 2 min på hvordan du starter en time med prøvemodus:
Aug 2012: Aftenposten skriver at mange elever ikke følger med i timen, men sitter med ting på pcn . Dette har jeg jo en genial løsning på - bruk Its learning for prøvemodus - men kall det undervisningsmodus

 http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Elever-velger-PC-moro-framfor-undervisning-6969111.html#

 

 

JUNI 2012 : Ved å bruke PRØVEMODUS i its learning så kan man lage et undervisningsopplegg hvor elevene MÅ gjøre akkurat det du ber dem om på pc'n  Dette er rett og slett genialt - men det er ingen andre som har tenkt på dette før - så derfor presenterer jeg nå for dere nå en HELT NY GENIAL ide - som jeg selv oppdaget for 1 mnd siden  Her kommer det geniale, med en liten historie først...

 

Jeg har jobbet som pedagogisk systemansvarlig på min skole noen år – akkurat nå det siste året som kontaktlærer for Service og samferdsel I forbindelse med et oppdrag for NDLA så har jeg oppdaget en glimrende måte å jobb med data samtidig som elevene kan bruke både youtubefilmer og powerpointer.

 Det høres jo egentlig ikke ut som noen stor oppdagelse, men de siste årene har problemet til stort sett alle lærere på VGS vært at vi ikke vet om de følger med på det vi jobber med, eller om de sitter på facebook.

 

 Min erfaring er at alle typer elever , både flinke og ikke så flinke, vil velge facebook og mail fremfor å gjøre akkurat det de skal i klasserommet.

 Det geniale er at det er noe som heter Prøvemodus som ligger i Its learning – og der kan man skreddersy et 45 min opplegg hvor eleven er låst til å gjøre akkurat det han skal – nemlig følge med på PC’n på akkurat den youtubefilmen, akkurat den powerpointen – og skrive notater akkurat til det du ønsker  ALT annet er låst – og hvis eleven går ut av opplegget så står det tydelig på skjermen til læreren .

 Dette er det INGEN som har tenkt på før –  ikke den pedagogiske bruken av dette til vanlig undervisning. Jeg har snakket med flere lærere som har forsøkt å bruke Prøvemodus til det som det er laget for – altså  å kunne gjennomføre sikre små tester  i timen uten at noen elever kan kommunisere via nettet eller mail.

 Flere har altså  brukt Prøvemodus i  Its learning til prøver, men ingen jeg har snakket med har tenkt tanken at dette endelig løser problemet som vi har i alle timer.

 NÅ må elevene gå inn i et opplegg jeg har laget som er variert og bra

 

 Eksempel:

 

 Opplegget inneholder 6 elementer og skal være nok til en vanlig undervisningsøkt – og INGEN kan være på facbook eller spille spill eller gjøre noe annet denne timen.

 

 1: En bit hvor elevene skal notere det viktigste fra undervisningen ( Slik at elevene kan bruke pc’n til å notere på – noe vi jo ønsker – men ingen tør å gjøre fordi man tror de går på facbook, noe som veldig mange gjør)

2: En bit med en youtube film – hvor elevene får beskjed om å notere ( og de kan selvfølgelig ikke gjøre noe annet….)

3: En powerpoint lastet opp på slideshare

4: Så er det 5 nye minutter med å følge med på undervsining og notere

5: En side hentet fra NDLA med info som passer til tema – og spørsmål om å finne noen viktige ting

6: En siste side med egenvurdering hvor eleven kan få si noe om hvordan de opplevde denne timen.

 

Har du tilgang til Its learning  ? Faget heter «Test prøvemodus undervisning» og ligger åpent nå på Community så alle kan melde seg inn.

 

( Hvis du ikke vet hvordan du kommer inn på Community må du trykke : Fag – Finn flere fag ( knappen er på høyre side av skjermen litt langt opp) – så søker du etter faget)

 

Kom igjen . PRØV PRØV PRØV - dette er genial

 

Si ifra hvis du vil bli administrator i faget slik at du kan kopiere den glimrende ideen videre.

 

Jeg har gjort mange forsøk i min Service og samferdsels klasse - og har lært noe om hva som funker og hva som ikke funker. Det finnes noe innhold på youtube som man ikke får bruke - og det finnes endel muligheter som ikke er så lure å bruke

 

 MEN - det jeg har lagt inn i test opplegget - film fra youtube og powerpoint på slideshare -  DET fungerer som bare det.

 Kom igjen å prøv - dette opplegget kan gjerne kombineres med omvendt undervisning hvor du lar filemene ligge ute dagen før til de som vil se igjennom filmene hjemme før timen.

 

 Genialt - eller ?

 

Hvordan kontakte meg

Ragnvald Holst-Larsen

Mobil 95751335

raglar@eidsvoll.vgs.no

 

eller se mer info på www.prøvemodus.no – funker fra 1.juni

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter